Omie

DECATHLETE'S GALAXY "OMIE"

FI & S & N AVA, FI & S AVA-H, Nord Ag Ch, FIN TVA, AGI WC-4 2009, AGI WC-8 2010, AGI PM-2 2010, AGI SM-2 2011, AGI SM-1 2012

Pienisuuri bordercollie.


Omie syntyi helmikuisena torstaipäivänä vuonna 2007 Janitan ja Jaakon luona Littoisissa. Seitsemän viikkoa myöhemmin tämä Cosmon ja Noomin poika muutti luokseni ja siitä asti se on tuonut elämääni runsaasti iloa, vauhtia ja vaarallisia tilanteita... Tämä mustavalkoinen uros on kaikkea sitä, mitä koiralta voi toivoa. Ja paljon paljon enemmän. Se on todellinen elämäni koira!

Omie on kiltti, nöyrä ja taistelutahtoinen uros, joka partiolaisen tavoin on aina valmis työskentelemään ahkerasti, mitä sitten ikinä teemmekin.
Kilpailemisen agilityssä Omie aloitti elokuussa 2008, marraskuussa Omie nousi agilityn III-luokkaan ja heti seuraavana vuonna Omie sai Agilityn SM-kisoissa joukkuepronssia SBCAK:n joukkueeessa, sekä voitti maajoukkueen karsintakilpailun ja oli näinollen oikeutettu edustamaan Suomea agilityn MM-kilpailuissa Itävallan Dornbirnissä 18.-20.9.2009. Ensimmäisissä MM-kilpailuissaan Omie sijoittui neljänneksi :)

Vuonna 2010 Omie kisasi arvokisakauden kasvattajansa Janita Leinosen ohjaamana, sillä olin itse murtanut jalkani toukokuun alussa, enkä näinollen pystynyt juoksemaan koko kesänä. SM-kilpailuissa Omie ja Janita sijoittuivat neljänneksi. Omie voitti maajoukkueen karsintakisan toistamiseen ja edusti Suomea Saksassa järjestetyissä MM-kilpailuissa, joissa hän sijoittui Janitan ohjaamana kahdeksanneksi. Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Omie sai hopeaa ja European Openin joukkuekilpailussa Omie oli kultaa voittaneessa joukkueessa.

Vuonna 2011 pääsin taas itse kilpailemaan Omien kanssa. Omie sai Agilityn SM-kilpailuissa Nastolassa yksilökilpailussa hopeaa ja joukkuekilpailussa saimme kultaa LAW:n joukkueessa. Vuonna 2011 Omie teki yhteensä 65 nollatulosta, joista 32 kertaa se selvisi maaliin voittajana.
Vuonna 2012 Omie kisasi alkuvuoden menestyksekkäästi, kirkasti edellisen vuoden mitalinsa ja voitti SM-kultaa ja oli LAWn hopeajoukkueessa. Lisäksi Omie voitti Europen Openissa joukkueagilityradan. Syksyn Omie valitettavasti sairaslomaili, mutta palaa pikkuhiljaa takaisin radoille.

Agilityn lisäksi olemme harrastaneet jonkin verran tokoa. 15kk iässä Omie nousi tokon erikoisvoittajaluokkaan puhtaalla ykkösputkella ja vajaa kolme viikkoa luokkanousun jälkeen Omi voitti EVL:n tottelevaisuuskilpailut saaden 296/320 pistettä. Omiesta tuli Suomen Tottelevaisuusvalio heinäkuussa 2008 vain 1v ja 4kk iässä :) Omie on harrastanut myös vesipelastusta ja tuntui olevan siinäkin lajissa melkoinen luonnonlahjakkuus! Omie suoritti vesipelastuksen soveltuvuuskokeen hyväksytysti elokuussa 08, vain kuuden harjoittelukerran jälkeen. Kaksi viikkoa myöhemmin Omie voitti vepen alokasluokan kilpailut näytöstyyliin saaden täydet 100/100 pistettä! Kesäkuussa 2009 Omie voitti vepen aloluokan jälleen täysillä pisteillä ja siirtyi kilpailemaan avoimeen luokkaan!

Flyballin, jäljestyksen, frisbeen ja paimennuksen alkeita on myös kokeiltu, mutta agilityn voittanutta ei meidän kummankaan mielestä ole :)

Dion

Decathlete’s Velocissima "Dion"

FI & S AVA

Hieman erilainen bordercollie.

Omien siskontytär Dion on syntynyt joulukuussa 2009. Dion on pieni ja musta narttu, jonka suurin intohimo on juokseminen. Dionilla on erinomainen taistelutahto ja saalisvietti, joten treenaamisesta helposti innostuvaa, leluja rakastavaa Dionia onkin äärettömän helppo motivoida ja palkata. Tarvittaessa myös makupalat kelpaavat mainiosti palkkioksi.

Luonteeltaan Dion on sähäkkä ja hyväntahtoinen koira, joka usein ehtii tehdä asiat vauhdilla ennen kuin ajattelee. Dionin kouluttaminen ei ole ollut ihan mutkatonta, sillä ajoittain kovalta vaikuttanut Dion on kolmen vuoden kuluessa osoittautunut pohjimmiltaan äärimmäisen pehmeäksi koiraksi, jota en heti ymmärtänyt. Kotioloissa Diipa on huomaamaton, rauhallinen ja rapsutuksia rakastava perheenjäsen, jonka voi löytää usein lempipaikastaan sohvan alta, kun mitään erityistä ei tapahdu. Dion tulee toimeen kaikkien koirien kanssa, vaikka uusia koiria kohdatessaan hän on ensin hieman ujo ja varovainen.

Agilityssä Dion on ollut haastava. Jo pikkupennusta asti Dion juoksi agilityharjoituksissa niin kovaa kuin jaloistaan pääsi, joten se ei liene kenellekään yllätys, että se myös jahtasi voimakkaasti ohjaajan liikettä ja pudotteli rimoja. Saadessani Dionin, olin itse vielä melko kokematon ohjaaja tämän tyyppisten koirien kanssa, enkä harmikseni osannut puuttua oikein sen ongelmakäytöksiin agilityssä. Ja varmasti juuri tästä syystä moni asia tuli tehtyä väärin, yrityksen ja erehdyksen kautta, joten näitä oppirahoja maksan sen kanssa edelleen tämän päivän harjoituksissa. Syksyllä 2011 saimme onneksi Janitalta apua agilityongelmiin ja pääsimme Dionin kanssa säännöllisesti koulutuksiin, jonka jälkeen se onkin kehittynyt huimasti viimeisen vuoden aikana. Myös Jaakko on ollut auttamassa meitä eteenpäin yhteisellä, varsin opettavaisella agilitymatkalla kuluneen vuoden aikana.

Helppo ei edelleenkään ole sana, joka kuvastaisi sitä parhaiten agilitykentällä, mutta tänä päivänä osaan jo nauttia agilityn treenaamisesta sen kanssa. Dion on myös ollut paras agilityopettaja, joka minulla on koskaan ollut. Rantasen Anun sanoja lainatakseni ”se on pakottanut ajattelemaan asioita eri tavalla, uudestaan ja uudestaan, pakottanut oppimaan, pakottanut arvostamaan asioita, jotka ovat useimmille itsestäänselvyyksiä, pakottanut nöyrtymään, pakottanut luopumaan, pakottanut myöntämään ja pakottanut uskaltamaan.” On pitkälti Dionin ansiota, että olen onnistunut kehittymään ohjaajana ja kouluttajana tälle tasolle näiden kolmen vuoden aikana :)

Tällä hetkellä Dion kilpailee agilityn ylimmässä luokassa ja se on saavuttanut Suomen ja Ruotsin agilityvalion arvot. Lisäksi Dion on Suomen hyppyvalio. TOKOssa Dionilla on kilpailuoikeus avoimeen luokkaan.

Agilityn lisäksi Dion rakastaa flyballia ja frisbeetä. On suorastaan sääli, ettei Suomessa järjestetä näiden lajien kilpailuita, sillä nopea ja ketterä Dion on ollut molemmissa lajeissa varsinainen luonnonlahjakkuus!

© Elina Jänesniemi